In English
Sukukaavio
Etusivulle
Friisien Korpilahden kantatilan vanha
päärakennus. Kuva Esko Pohjanpalo.
Sukutapaamisen 2006 valokuvia 1 2
Palaute
Takaisin

Sivuja päivitetty 3.8.2016

Sukujuttuja Friis-Pohjanpaloista:

Sata vuotta Pohjanpaloja
Juhani Pohjanpalo
Tuomas Pohjanpalo
Maija Pohjanpalo
Hilma Pohjanpalo
Maijan kirjeitä sisarelleen
Tuomaan kirjeitä
Jouko Pohjanpalo

Suku on kokoontunut kahtena peräkkäisenä vuonna 2006 ja 2007 pitkän tauon jälkeen. Tavoitteena on järjestää seuraava sukutapaaminen vuosien 2010 - 2012 tienoilla.


Sukutapaaminen 2007 pidettiin suvun syntysijoilla

Sukutapaamisessa tutustuttiin Keski-Pohjanmaalla paikkoihin, joista suku on lähtöisin ja missä se aikanaan eli läheisessä yhteydessä toisiinsa. Kaksipäiväiseen tilaisuuteen osallistui 45 suvun jäsentä.

Sadannen vuoden sukutapaaminen 2006 oli menestys

Tapaaminen järjestettiin juhlistamaan Pohjanpalo-sukunimen satavuotista olemassaoloa. Kalajoen lukkari Johan Friis ja kauppias Jaakko Friis perheineen muuttivat nimensä Pohjanpaloksi Snellmanin päivänä 12.5.1906.

Edellisiä sukutapaamisia

Suku on lähtöisin Pohjanlahden rannikolta, Keski-Pohjanmaan Kalajoelta ja Kokkolan satamakaupungin Ykspihlajasta.

Näillä verkkosivuilla tiedotetaan sukutapaamisista ja suvusta laajemminkin. Erityistä sukuseuraa ei kuitenkaan ole perustettu eikä sukuyhteisöön kuulumista ole rajattu.

Verkkosivut avattiin 3.4.2006 kutsumaan sukuhaaramme jäsenet juhlimaan sukunimen satavuotismerkkipäivää. Sivujen ylläpitoa jatketaan toistaiseksi sukusivujen tapaan.


Sisältövastaava
Ilkka Pohjanpalo
Sivustovastaava, webmaster
Tuomas Pohjanpalo

Valokuvat ovat sukualbumeista ellei toisin mainita.

© 2008 - www.pohjanpalo.fi,
all rights reserved.Meter

24.2.2008 - Ilkka Pohjanpalo

Sukutapaaminen kesällä 2007 Kokkolassa ja Kalajoella

Juhani ja Hilma Pohjanpalon jälkipolvet seuralaisineen kokoontuivat suvun tapaamiseen elokuisena viikonloppuna 4.-5.8.2007 suvun syntysijoille Kokkolaan ja Kalajoelle Keski-Pohjanmaalla.

Tapaamisesta oli päätetty Mirja ja Timo Parvisen aloitteesta runsas vuosi aikaisemmin sadannen vuoden sukutapaamisen päätteeksi. Etelään muuton vuoksi harvat nykyiset nuoret ja vanhemmatkaan suvun jäsenet ovat tutustuneet näihin paikkakuntiin, jossa suku aikoinaan eli tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään. Matkaan lähti 45 henkilöä.


Sukuhaudalle yhteisseppeleen laskivat Mirja Parviainen ja Ilkka
Pohjanpalo läsnä olevista vanhimpina. Kuvat Risto Pohjanpalo.



"Suvun perinteitä ja muistoja kunnioittaen,
Pohjanpalojen sukukokous 4.8.2007".

 Koska Kokkolan Ykspihlajan Friis-Pohjanpalojen sukutaloa ei enää ole, kokoonnuttiin Kokkolan Marian hautausmaalla sukuhaudan äärellä. Hautojen kukituksen ja muistelujen aikana oli ilahduttavaa nähdä, että haudan kunnossapidosta on huolehdittu hyvin.

Haudoilta siirryttiin K. H. Renlundin museon ulkoilmakahvion kautta Roosin talon taidemuseon tiloihin. Museon amanuenssi Sari Alajoki piti oivallisen esityksen Friis-Pohjanpalojen vaiheista ja suvun teollisesta toiminnasta Keski-Pohjanmaalla. Museolla on varsin laaja kuvakokoelma suvun historiasta. Valimo- ja konepajayritys Veljekset Friis Oy:n toimintaa esiteltiin laajasti ja perusteellisesti. Perheyrityksen varsinainen historia on kuitenkin vielä kirjoittamatta.

Kalajoelta 1885 alkanut Friisein veljesten teollinen toiminta siirtyi 1895 Ykspihlajaan, jossa yritys toimi vuoteen 1959. Yhtiön toiminta päättyi Kokkolan Vitsarissa 1968.


Kahvi- ja limuhetki K. H. Renlundin museon ulkoilmakahviossa. Kuva Vesa Pohjanpalo.

Kokkolan Korpilahden Friisit


Friis-suvun kantatilan päärakennus Korpilahdella
Friisintie 227. Kuva Risto Pohjanpalo.

Matkalla Kalajoelle pysähdyttiin vanhan Friis-suvun kantatilalla Korpilahdessa. Tilan kanta-asukas Lars (Lassi) Friis kertoi, että joka kesä sukulaisryhmiä pistäytyy katsomassa vanhaa päärakennusta, joka nyt on jäänyt aika lailla sivuun uusista teistä.

Tytär Marianne (Nanne) Friis esitteli päärakennuksen muistoesineitä ja kertoili talossa eläneistä sukulaisista.


Lassi Friis otti vierailijat vastaan sukutalon pihalla ja kertoili muun muassa huolistaan vanhan rakennuksen kunnosta ja kuinka ennen vanhaan tultiin veneellä talon rantaan. Nyt meri on paennut kauaksi ja monet sukulaiset samoin. Talon sisustaa esitteli Nanne Friis. Kuva Vesa Pohjanpalo.

Lassi Friis suvun kantatilan pihalla.
Taustalla nykyinen asuinrakennus.
Kuva Vesa Pohjanpalo.




Kalajoen sukuhaudalla Risto Pohjanpalo
kukitti Juhanin sukuhaaran isän lukkari
Johan (Friis) Pohjanpalon (1839-1919)
muistomerkin.

Sukukokous hotelli Rantakallassa

Kalajoella illalla ruokailun jälkeen Risto Pohjanpalo esitti huolella kootun ja tekstitetyn kuvasarjan hallussaan olevista sukuvalokuvista.

Esityksen jälkeen pidetyssä sukukokouksessa päätettiin, että näillä verkkosivuilla julkaistun sukukaavion täydennykseksi voidaan kerätä myös tarkempia henkilötietoja suvun jäsenistä ja näiden puolisoista. Luvan antaneiden tietoja voidaan julkaista painotuotteena ja verkossa.

Todettiin että Släktföreningen Friis - Sukuyhdistys Friis ry:n toiminnasta ei ole kenelläkään tietoa ja sen toiminnan arveltiin päättyneen. Friisien veljeksistä kolmannen eli Matti Pohjanpalon sukuhaaraan on ollut yhteyksiä, mutta verkkosivuilla julkaistusta kutsusta huolimatta kukaan ei ollut ilmaantunut sukutapaamiseen.

Päätettiin, että Kokkolan ja Kalajoen sukuhautojen ylläpitoa jatketaan entiseen tapaan lahjoitusvaroin. Hautatoimikuntaan kuuluvat edelleen Vesa Pohjanpalo, Riitta Pohjanpalo, Mirja Parvinen ja Hannu Pohjanpalo.

Lopuksi Risto Pohjanpalo kokouksen vetäjänä tiedusteli halukkuutta seuraavan sukutapaamisen järjestämiseen ja halukkaista järjestäjistä. Nuoremman polven parista tehtävään ilmoittautuivat Kati Pohjanpalo, Emilia Pohjanpalo, Petri Pohjanpalo ja Maria Pohjanpalo. Illanviettoa jatkettiin vapaan seurustelun merkeissä.


Sunnuntaisen kiertoajelun osanottajat tutustuivat sukuhautoihin Kalajoen kirkon hautausmaalla. Kuvat lähetti Risto Pohjanpalo.

Sunnuntain kiertoajelu Kalajoella tehtiin bussilla Sari Alajoen opastuksella. Pistäydyttiin Kalajoen Rahjan sataman portilla ja käytiin vanhemman polven sukuhaudalla Kalajoen kirkolla. Tutustuttiin Kalajoen vanhan kirkonkylän puutalokeskustaan, pyörähdettiin Plassilla ja tutustuttiin Santaholmien museokotiin Havulaan.

Päätöstilaisuus kaupungintalolla

Kalajoen kaupungintalolla kesäsunnuntaina kaupunginjohtaja Jukka Puoskari ja elinkeinojohtaja Mia Himanka pitivät erittäin antoisan ja perusteellisen esityksen uuden kaupungin elinkeinoelämästä ja tulevaisuudesta. Vakuutuimme Kalajoen dynaamisesta kehityksestä, matkailu- ja yritysmyönteisyydestä. Heräsipä eräissä halu muuttaa eläkepäivinä takaisin Kalajoelle. Tilaisuus oli mieleen jäävä päätös kaikin puolin onnistuneelle sukulaistapaamiselle.

Osanottajat 4.-5.8.2007 sukutapaamiseen

(Ilmoittautumisjärjestyksessä)

Ilkka Pohjanpalo
Anna Pohjanpalo

Mirja Parvinen
Timo Parvinen

Harri Eerola
Maija Eerola
Terttu Eerola

Vesa Pohjanpalo
Elisa Sihvonen

Riitta Majaniemi
Janne Majaniemi
Joonas Majaniemi
Lauri Majaniemi

Risto Pohjanpalo
Pirjo Sunila-Pohjanpalo

Jukka Parvinen
Jaana Mylläri
Pinja Parvinen

Maarit Holmqvist
Pilvi Pursiainen

Kaija Kocak

Sirkku Pohjanpalo

Helena Pohjanpalo
Edla Pohjanpalo
Isak Pohjanpalo

Kati Pohjanpalo

Esko Pohjanpalo
Ulla Solasaari-Pohjanpalo

Emilia Pohjanpalo

Kati Pöyhtäri
Janne Pöyhtäri
Aaro Pöyhtäri
Roope Pöyhtäri
Risto Pöyhtäri

Maria Pohjanpalo

Riitta Pohjanpalo

Outi Pohjanpalo

Jyrki Pohjanpalo
Leena Pohjanpalo

Olli Pohjanpalo
Pirjo Mailammi
Johanna Pohjanpalo
Masi Mailammi

Petri Pohjanpalo
Hanna Ojantausta